6 aprilie: M-aţi nenorocit, georgienilor!

Mă tot gândeam zilele astea, cum oaspeţii noştri din ţările slave, vin la fiecare spectacol şi cât de mult reuşesc să înţeleagă pe acesta? Ştiu că în teatru limba n-ar trebui să fie un obstacol…  şi totuşi?

Uite, că astăzi am avut cu toţii ocazia să ne bucurăm de o asemenea experienţă:  Menajeria de sticlă, un spectacol din Georgia,  fără traducere şi subtitraj. Numai expresia feţei, corpului, glasului- a tuturor elementelor de joc, pe care deseori le uită să folosească şi actorii noştri. Ne-au ţinut două ore şi ceva, şi cum a spus un actor din Târgu-Mureş: aşteptai sfârşitul nu ca să poţi pleca mai repede, ci ca să le aplauzi talentul! Vă daţi seama că spectacolul a fost jucat în premieră, până acum au asistat doar pedagogi la el. O premieră la festival, într-o ţară străină şi într-o limbă pe care nimeni n-o înţelege…  Chiar trebuie să ai un sânge georgian că să accepţi şi să isprăveşti asemenea provocare.

Până acum am auzit doar de şcoala actoricească georgiană. Astăzi am văzut-o în practică pe scenă. Una sentimentală, dar fără patetism, una plastică, însă lipsită de clounadă şi grimase clişee. Apreciere, reacţie, detalii…  câte detalii în jocul lor, le savuram pe fiecare.  În sfârşit o trăire dramatică!  Chiar mi-a fost dor de gustul acesteia.

Concluzii?  Mi-a plăcut. Vreau în Georgia. Mai ales dacă mă gândesc că toţi băieţii de’acolo sunt la fel de simpatici şi de talentaţi ca şi ăştia…

*mai multe detalii mâine de la Cristina, ceva referitor la spectacol şi fără devagaţii personale ca în cazul dat…

 

 

Reclame

5 gânduri despre „6 aprilie: M-aţi nenorocit, georgienilor!

  1. M-am hotarit,plec in Georgia, pe mai mult timp, sau poate definitiv…voi vedea,caci ar fi mare pacat sa traiesti si sa nu vizitezi o astfel de tara care ieri ne-a demonstrat cu adevarat timp de doua ore si ceva un spectacol nemaiîntâlnit de noi publicul de la Chisinau cit si din Romania, Ucraina si Belorus, chiar daca limba n-a fost inteleasa, totusi ei au reusit sa ne capteze atentia prin sensibilitatea jocului actoricesc,si o prezenta scenica la fel de surprinzatoare. Mutumim mult intregii echipe,si-i mai asteptam la noi cit mai des!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s