Premiului European pentru Realizări Culturale 2012 Festivalului BITEI

Un eveniment extraordinar, în afara celui de Deschidere a cele-i de-a X-a ediție a festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2012, a fost și faptul că acestu festival și directorului Petru Vutcărău i s-a decernat Premiul European pentru Cultură de către Diter Topp, directorul Kultur Forum Europa.

Forumul European pentru Cultură a fost fondat la inițiativa domnului Hans-Dietrich Genscher (Ministrul german de externe) în 1992, pentru a promova idea europeană în toate domeniile culturii. Respectul reciproc si tolernata ar trebui sa fie promovate ca o contribuție în înțelegerea internaționala. Astfel, Premiul European pentru realizari culturale trebuie sa fie un impuls, o distincție care incită de a nu înceta, de a explica în mod clar pentru toata lumea ca Europa, că  ideea de toleranță, este o șansă. O șansă a unui model de coexistență pașnică a multor oameni diferiți.

Premiul European Pentru Cultură 2012 a ajuns și în Republica Moldova. BITEI – Bienala Teatrului Eugene  Ionesco și directorul acestui festival și a Teatrului Eugen Ionesco, Petru Vutcărău, au fost  premiați la deschiderea festivalului în data de 25 mai, de catre Forumul European pentru Cultură, cu ocazia celei de-a X-a ediție, aniversară, BITEI.

Decernarea premiului European Pentru Cultură este o certificare  a festivalului  BITEI în calitatea sa de ambasador al culturii.

Kultur Forum Europa a anunţat că BITEI este recunoscut la nivel mondial pentru aportul său în construirea podurilor culturale între Europa de Est și de Vest, pentru promovarea înţelegerii, toleranţei şi resemnarea care îi unește pe oamenii de pretutindeni.

Un festival poate fi și, uneori, chiar trebuie să fie unul non-conformist.Un festival de teatru trebuie să-și asume sarcina de a oferi hrană pentru idei și gînduri. Aceasta este o altă sarcină a unui teatru într-o țară democrată. Scopul educativ al festivalului BITEI este de a îmbogăți actorii și publicul prin noile tendințe la nivel artistic, recunoscute peste hotarele țării si mai puțin posibil în Moldova.

Acestea sunt doar cîteva din criteriile după care s-a condus Forumul European de Cultura în vederea decernării Premiului European pentru Realizări Culturale 2012  Festivalului BITEI – în calitatea sa de mediator între culturile țărilor din Est si Vest.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s