E sărbătoare și răsună muzica!!!!:)

Eram nemulțumită de lecturile precedente din mai multe motive expuse in articolele postate anterior. Așteptam cu nerăbdare ziua de marți , mai ales că știam foarte bine că  fetele care se vor ocupa de regie sunt responsabile.  Ina Surdu și Steluța Lupan au fost colege de grup la AMTAP, specialitatea Actor Teatru Cinema, coordonator Anatol Durbală. După absolvire Ina s-a angajat la T.N. Mihai Eminescu iar Steluța s-a axat pe colaborări în proiecte independente. Astfel ea a luat premiul UNITEM pentru debut în actorie cu rolul Ninei din Pescărușul. Spectacol regizat de Anatol Durbală. N-o să le spun tot cv -ul acum, dar vreau să menționez că ele au colaborat la un spectacol lectură  după textul Iluzii de Ivan Vîrîpaev. Regia a fost semnată de Sava cebotari iar proiectul  a fost prezentat în cadrul Forumului Internațional al Tinerilor Creatori de Teatru. De ce am amintit de acesastă experiență cu Sava Cebotari?  Bine a constatat domnul C. Cheianu cînd a spus că ambele regizoare au fost un pic influențate de metoda de lucru a lui Sava. Adică, cea de citire a textului untr-un ritm alert, doar cu mici accente. Pentru mine e Important  ca această tehnikă să nu devină clișeu.

Nu voi spune cît de tare mi-au plăcut elevii care au lecturat textul ( Luchianțeva Nina- Korina și Berlinschii Sergiu, elevi în clasa 7-a) selectat din Romanul lui Savatie Boștovoi Iepurii nu mor.  Data trecută s-a pus problema liceenilor care au lucrat cu Angelina Mistreț și s-a recomandat să nu să se mai recurgă la ajutorul neprofesioniștilor. Ce s-a întîmplat de data aceasta? ce le-a făcut Ina Surdu, nu știu, dar au fost geniali. Și textul selectat de ea era plin de teatralitate. Lectura a avut loc într-o clasă din liceul Gheorghe Ashachi și mulți dintre spectatori s-au bucurat de acest schimb de decor.

A doua lectură tot și-a schimbat locul. În sala de lîngă sala de lectură obișnuită. De data acesta lectorul a fost actorul Ion Coșeru, live și înregistrat pe bandă. Aceasta nu a fost atît de emoționantă ca prima. Uneori nu reușeai să te concentrezi asupra textului din cauza fluxului prea mare de informație, dar accentele pe care le-a făcea erau special pentru a ne ține conectați.

Marțea viitoare CDC_ul împlinește tocmai o lună de la înființare și cum poporul nostru iubește să sărbătorească, dă-i numai motiv.

Așa că, vă așteptăm Marți, 25 septembrie, cu biscuiți, bomboane, checuri, clătite, prăjituri, torte, ardei umpluți, sarmale, orice vă cade la-ndemînă să veniți să sărbătorim împreună.

Sărbătoarea va începe cu:
Zilele după Oreste, autor Vitalie Ciobanu
Regie: Ştefan Bouroşu
Moderator: Dorina Khalil-Butucioc
Va continua cu:
Proiect, autor Vladimir Beşleagă
Regie: Ion Coşeru

Moderator: Dorina Khalil-Butucioc
Va urma cu:
3. MASA ROTUNDĂ a Dramaturgilor, Regizorilor şi Criticilor basarabeni cu genericul:
„Ce DeCe (nu) este Dramaturgia Contemporană din Republica Moldova?”
Plus – discuții, analiza lecturilor realizate pe parcursul lunii septembrie.
Și se va încheia cu:
Multe dulciuri aduse de fiecare dintre noi…..ce fericire…ador sărbătorile
mai ales că eu cu Ocsana ne vom odihni de data aceasta  🙂

Toate spectacolele lectură vor putea fi urmărite pe scena Centrului de Dramaturgie Contemporană, care se află în incinta Uniunii Teatrale: Casa Actorului, str. Puşkin nr. 24. et. 4 (lângă casele Palatului Naţional)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s