Zilele după…CDC

Prima lectură de ieri a fost după nuvela lui Vitalie Ciobanu

Zilele după Oreste

Animator- Ștefan Bouroșu

Actori- Igor Babiac

Tatiana Raețcaia

Vlad Ciobanu

Aș vrea să spun cîte ceva despre menirea acestor lecturi, a acestui Centru pentru care vă felicit. E o inițiativă bună pe care eu o salut și o admir. Sper să vin și eu mai des, poate chiar să fac o lectură aici.

Nu este vorba doar de lectura unor texte, ci este și un exercițiu și pentru animator, ca să nu-i spune regizor.Binențeles acest text nu a fost destinat punerii în scenă, dar cunoaștem cazuri cînd am văzut, și nu odată, texte literare puse-n scenă. În cazul acesta cred că organizatorii Centrului trebuie să fie ceva mai precauți cînd aleg anumite texte și cui plasează aceste texte pentru exercițiul de animare. În cazul unui text mai la suprafață, care este scris într-o formulă clasică cu toate elementele care le conține dramaturgia clasică, bineînțeles pentru un student, fie el chiar și de la actorie, ar putea să încerce ca un exercițiu, în cazul dat, a unui spectacol lectură. În cazul unor texte mai speciale, cum este ăsta sau cel care va urma, a d-nului Beșleagă, care sunt mai speciale decît cele cu care ne-am obișnuit noi, atunci cred că e nevoie de un regizor mai experimentat care ar putea aduce la urechea spectatorului… nu este adevărat că o nuvelă este mai complicat de ascultat decît un text dramatic, nu, depinde de regizor. Cum o să facă animatorul în cazul dat să impună ascultătorul să asculte acest text. Mi se pare un exercițiu foarte bun și-atunci, cred, că în cazul dat, că și regizorii ar trebui aleși pentru anumite texte.

Nu înțeleg de ce nu s-a luat o altă nuvelă a lui Vitalie care este mult mai dinamică cum ar fi Taxiul de noapte bunăoară sau Ilona și Împărăția. Dacă este un exercițiu am vrea să vedem un exercițiu. Dacă este un text nou, am vrea să ne ajute pe noi, ăștia care am venit, să-l ascultăm, să percepem mai bine textul. Să se dea cu părerea regizorul prin montarea lui despre text.

Această montare mi se pare un pic stîngace…n-am prea văzut lucrul animatorului și, respectiv, colegii au fost puși într-o situație mai dificilă și mai defavorabilă pentru ei, pentru că nu lea dat anumite repere clare  de la care să pornească, sau spre care să meargă.

….

Astfel aceste întîlnire ale noastre se transformă în lecturile autorilor care se practică în Europa și la noi, binențeles, a textelor a poeziilor,sau de acel început de secol XX sfîrșitul sex XIX cînd se făceau lecturi cu doamne-n pălării.Un fel de cenaclu

Trebuie totuși să păstrăm specificul dramatic al Centrului, și asta este foarte important.

to be continued…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s