Enelcelul(NLC-ul) Romaniței la CDC

Deobicei, la CDC lecturile nu durează mai mult de-o oră. Ceea ce ne face să stăm acolo pînă în orele tîrzii ale nopții sunt discuțiile aprinse vizavi de ceea ce am ascultat, de lucrul regizorului, dacă textul are potențial scenic, dacă e actual etc.

Marțea aceasta am citit 2 piese

Romaniţa de Andrian Godonoaga, regia de Eugeniu Matcovschi

și

NLC-ul (enelceul) de Vlad Grecu, regia de Artiom Oleacu.

Au fost opinii și opinii dar am hotărît să o redau pe cea a Steluței Lupan pentru că subsemnez și eu fiecare cuvînt spus de ea.

Textul nu e integral, dar conturează în mare măsură gîndurile expuse ea.

deci:

Steluța Lupan– Cînd sa-nceput prima lectură eu am fost foarte atentă și m-am concentrat cu toată ființa mea ca să prind momentul chiar de la început. Ei bine, lucrul ăsta nu s-a întîmplat din simplu motiv  că, elementar, nu am auzit textul. Vocile erau foarte încete și la un moment dat am pierdut firul și dup  nu l-am mai putut apuca.

Mie îmi pare rău că nu s-a lucrat la text și mi s-a luat din timpul meu 20 de minute.

Eu nu înțeleg ce înțelegi tu prin a lucra, dar eu, prin a lucra, am în vedere, elementar să citești după semnele de punctuație, sau să-ți propui să duci o ideie acolo unde vrei tu. Eu vreau să zic regie pentru că vreau să cred că ceea ce facem e regie și nu e animare. Data viitoare o să scot din dicționar ce înseamnă regizor și ce înseamnă animator, ca să nu încurcăm ițele, pentru că totuși omul care organizează lecturile să fie regizor, indiferent de ce profesie are. Pentru că cel care regizează lecturile sunt regizori iar cei car ecitesc sunt actori. Deja, dacă sunt ei profesioniști sau nu asta e altă treabă

Dincolo de regia pe care ai făcut-o, adică scaunele astea cumva puse , așaideia ta ca prezentare vizuală, cel puțin, eu am înțeles-o. Eu cred că regia totuși e dincolo de a pune niște scaune. Tu vrei să aduci o idee prin asta ca să o înțeleagă toată lumea…atunci de ce mai faci lectura asta, ca să stau eu o jumătate de oră și să ascult niște copii care se străduiau acolo să facă actorie.

Eugeniu Matcovschi- Mie mi se pare că ei bine au citit, pe unde mai bine pe unde mai rău dar s-au descurcat băieții. Eu am ascultat textul și l-am înțeles foarte bine. Să lucrezi cu ei asta înseamnă 2 luni, 2 luni. Două zile poți să lucrezi cu actori profesioniști dar ei încă…

Eu n-am vrut să lucrez..pentru ce, pentru ce? Așa am vrut eu ca ei să citească..așa neexperimentați, naivi cum sunt. Așa sunt ei

Steluța– Eu pe tine nu te învinuesc, înțelege-mă corect.

Tu vrei să negi absolut tot ce spun eu și ai tot dreptul s-o faci, dar eu imi spun părerea, cum am văzut eu. După prima lectură mă gîndeam că de ce lumea nu prea vine? Pentru că atunci cînd vezi o asemenea lectură îți spui la naiba ce să vin eu să-mi pierd timpul, pentru că regizorul nu-și pune nici un scop? Asta e incorect din start, că nu vrei să spui nimic cu piesa pe care o regizezi, și o faci numai din simplu motiv că ai vorbit cu Sava sau că ești deja înscris pe afiș, atunci mai bine n-o faci deloc.

Eu vreau să înțeleg de ce ai făcut-o?  tu zici că n-ai vrut, păi atunci de ce ai făcut lectura? …pentru că atunci cînd faci o lectură îți pui un scop. Care a fost scopul tău?

Eugen– Să aud păreri, să văd cum lumea se uită la textul acesta. La prima lectură a lor pe care eu au făcut-o,  mă uitam la ei cum citeau fraze de genu primul sărut și cum ei reacționau fără să  joace ceva. Și asta mie atît de tare mi-a plăcut, m-a atins…și simțeam că lor le place textul, am nimerit că le-am dat tocmai lor și pemtru mine a fost o super experiență.

Eu tot pot să vin cu 100 de argumente pentru orice piesă și să spun că e sub orice nivel, pot să vin și să ți-o fac de nimic, de nimic, ce-i asta domle, este Shakespeare, Shakespeare domle, scuzați-mă …

Steluța– Eu nu am auzit textul, m-am concentrat la maxim. Eu nu înțelegeam omul ăsta pentru ce citește. El pune punct după fiecare cuvînt,cuvînt nu frază, și eu nu înțeleg ce vrea el să-mi transmită.

Bine, dincolo de asta, n-am înțles textul, nu l-am înțeles cine și ce-I, pentru că a fost o totală ”cașă”,  eu am vrut să-nțeleg, am dat șansă la textul ăsta de 20 de ori. Nu a fost.

Mie mi-ar fi fost înteresant să știu despre omul acesta mai multe lucruri, să văd cine este el. Nu l-am auzit și de asta nu pot să mă pronunț. Dar e un text foarte infantil, copilăresc.

A doua parte a lecturii  m-a bucurat foarte mult, în primul rînd pentru că, la un moment dat locul ăsta în care eram a dispărut, spre marea mea fercicire. M-am trezit în altă parte, nu m-au mai deranjat  ferestrele, tavanul etc și cred ce e din cauza lecturii. Este un text foarte localizat șivizează pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, textul  ăsta ar trebuie montat acuma pentru că este foarte actual.
Cînd a fost scris?

Vlad  Grecu-  într-o săptămînă, cu 2-3 luni în urmă.

Steluța– Minunat, textul ăsta ar fi trebuit montat acuma pentru că este foarte actual. Ar fi un protest foarte cult, montînd așa o piesă și prezentînd-o în avalanșă peste tot absolut, și-n Piața Marii Adunări Naționale, peste tot. Eu am văzut-o ca pe o mică revoluție, ca pe un protest nu de ăla care ieși cu placatele pe piață, da eu uite omule eu am o părere și ți-o spun aici și acum. Și e o metodă foarte bună

S-a lecturat bine, adică am înțeles textul datorită actorilor.

Bine că am rezistat pînă la final, că s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat, și prima lectură și a doua, ca să ne dovedească că poate fi și mai bine și avem unde crește.

Dar pentru ca să creștem trebuie să avem lecturi ca în a II-a parte , în care lumea știe ce spune pe gura , are un scop anume…

Apropo, cine a ales textul?

Ion Coșeru- Artiom Oleacu

Steluța– Eu vă mulțumesc pentru astă seară și pentru textul pe care l-ați adus, d-nul Vlad Grecu este descoperirea CDC-ului.

to be continued

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s