Despre Politică și Gala Premiilor UNITEM

Nu m-am aşteptat ca sala Teatrului Naţional Mihai Eminescu să fie pe jumătate goală. Nu mai era îmbulzeala de altădată, nu mai stătea garda de corp la uşă ca să nu le permită actorilor neinvitaţi să intre. O atmosferă calmă, foarte „naţională”. Acelaşi moderator, aceeaşi lumină, aceeaşi fanfară, acelaşi „naţional”. Nu am aşteptat prea multe de la spectacol pentru că consultasem anterior broşura cu nominalizaţi.

Nu mă îndoiesc de profesionalismul juriului UNITEM, adică a juriilor, dar nu mi se pare logic să formezi o comisie din actori, potenţiali nominalizaţi la premii. Juriul trebuie să fie format din critici consacraţi şi tineri, din regizori consacraţi şi tineri, din scenografi consacraţi şi tineri, care sunt în afara concursului, sau de gândit la o formulă care nu ar trezi suspiciuni că uite membrii juriului s-au nominalizat pe ei înşişi. M-a deranjat faptul că nici în anul acesta UNITEM-ul nu s-a deranjat cât de cât să urmărească activitatea teatrelor independente care, după părerea mea, fac lucruri mult mai aproape de ceea ce numesc eu teatru profesionist. Dovadă este participarea spectacolelor Casa M în regia Luminiţei Ţâcu cu trupa Foosbook şi Rogvaiv, regia Bogdan Georgescu al Teatrului Spălătorie la Festivalul din Viena Cei mai buni din Est! Ediţia a XI-a: Moldova. Nu am auzit numele Olesei Sfeclă, care este cel mai tânăr regizor activ, numele Inei Surdu, care este cea mai activă actriţă, numele Dorinei Butucioc, fondatoarea Centrului de dramaturgie contemporană, împreună cu Veaceslav Cebotari, şi nici numele vreunui tânăr critic, că sunt vreo doi, pe ici-colea.

Îmi place enorm ideea domnului Grecu ca premiile să fie înmânate de politicieni. Politicieni care nu au idee de oamenii de teatru, cu ce se ocupă ei, cum trăiesc ei. Politicieni care niciodată nu au cumpărat un bilet la teatru. Politicieni cărora nu le pasă de artă în general şi nici n-o să le pese vreodată. Aveai senzaţia că eşti la Palatul Republicii, dar nu la Teatrul Naţional.

Vlad_Plahotniuc_Sandu_Grecu_UNITEM-2011

În fine, nu am rezistat să stau până la urmă pentru că mi se rupea inima când vedeam că mai-mai Teatrul Ginta Latină era numit cel mai bun teatru din Republica Moldova. Unicul lucru care mă bucură este că Teatrul din Strada Trandafirilor a luat premiul pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun rol masculin. Sunt tineri şi au demonstrat că sunt cei mai buni, chiar dacă nu sunt consacraţi.

Pe la jumătatea evenimentului am plecat la Foosbook unde se juca spectacolul Iepurii nu mor de Savatie Boştovoi, în regia Inei Surdu. Doi actori tineri, chiar foarte tineri, ambii elevi, au susţinut un spectacol puternic, despre copilul sovietic. Seara s-a terminat cu discuţii aprinse despre teatru la un suc de morcov. Un spectator a spus că teatrul din Moldova e în decădere. În anii 90 a fost revoluţie…Vreau şi eu o revoluţie, nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ci în capetele noastre
.
Dragi oameni de teatru, vă felicit cu Ziua Internaţională a Teatrului.

Curcă Rusanda

Tînăr critic de Teatru

Reclame

6 gânduri despre „Despre Politică și Gala Premiilor UNITEM

 1. De ce voi, tinerii, nu faceti o Gala a voastra? Sa adunati fonduri, sa faceti jurii din tineri si sa acordati premii cui credeti voi. Poate o sa aveti si sali arhipline, si spectacolul va fi pe gustul vostru. Mie una – mi-a placut spectacolul din seara de 25 martie 2013. Iar juriul a fost ales de Senatul UNITEM, prin vot. Deja e a 12 editie si de fiecare data se gaseste fie o Rusanda, fie o Anisoara, fie un Ion caruia nu-i place Gala, nu-l satisface juriul etc. Eu cred ca sunt prea putine sarbatori pentru oamenii de teatru, iar gusturile sunt diferite. Este loc pentru oricine vrea sa organizeze sarbatori. Succese!
  Larisa Ungureanu

  P.S. Numele Dorinei Burucioc a fost rostit, dar ea nu era in sala…

 2. Nu cumva teatrul La spalatorie este cel mai bun teatru? Daca tot va pare ca Ginta Latina nu este un teatru bun….
  UNITEM este o organizatie a oamenilor de teatru profesionist. Pentru amatori exista un festival aparte. Organizat de Ministerul Culturii. Exista Premiul pentru debut… Imi pare rau ca juriul nu a gasit de cuviinta sa acorde premiul acesta Olesei Sfecla. Iar cat priveste Ina Surdu – ea nu s-a manifestat pe scena profesionista in ultimul timp… Ceea ce fac acesti incepatori sunt doar niste incercari. Asta nu inseamna ca pe viitor nu vor avea si premii la Gala UNITEM. Daca va mai exista pana atunci UNITEM… E doar un simplu ong… Si tot cum nu va place, o sa-l ingropati, o sa-l distrugeti.
  Fiti mai creativi! E foarte usor sa distrugi, sa creezi e mai greu.

 3. Sunteti nemultumita ca juriul nu a acordat premii tinerilor critici. Pentru ce? Aveti vreun ciclu de emisiuni despre teatru? O serie de articole de analiza despre teatru? Nu bosumflari din astea si nemultumiri… Articole. De sinteza, de analiza. Materiale serioase… Ati vazut monogrfaia lui Alexandru Manoil, celui caruia i s-a acordat Premiul pentru critica „Leonid Cemortan”? A muncit la ea o viata. Si a meritat acest premiu.De tanar e in Teatrul din Cahul si nu s-a plans, n-a lovit in nimeni, n-a injosit colegii si alte teatre. Acum a fost clipa lui! Munciti! Fiti mai seriosi! Stiti doar sa atacati si sa loviti! Asta nu-i critica. Iar pana la profesionalism – mai este. Un critic se formeaza cu anii.
  (Scuzat-ma, dar ceea ce ati scris seamana mai mult cu o obraznicie, decat cu o opinie inteligenta).

 4. Rusanda nici nu merita sa citesti aceste monoloage depasite de timp si naftalinizate scrie in continuare si faceti teatru adevarat si modern pentru ca numai voi tinerii puteti misca lucrurile innainte.Poate idea e buna sa faceti o structura paralela si atunci data viitoare nu va fi juma de sala ci va fi sala pustie…………..noi cei buni va sustinem pentru ca am fost in pielea voastra si numai prin rebeliune am reusit!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s